A cégek egy része (különösen a gazdaság bizonyos területein) előszeretettel fizetik ki készpénzzel számláikat. Ezt azonban nem tehetik korlátlanul, 2013. óta ugyanis két készpénzfizetési korlát is érvényben van.

Egyrészt egyik adózó a másik adózónak egy naptári hónapban, ugyanazon szerződéshez kapcsolódóan, szolgáltatás vagy termékértékesítés ellenértékekeként legfeljebb 1,5 millió forintig fizethet készpénzben. Ellenkező esetben az összeghatárt meghaladó rész után 20 % mértékű mulasztási bírságot kell fizetnie mind a kifizetést teljesítőnek, mind a kifizetést elfogadónak. A szerződések különbontása csak a bírság elkerülése miatt nem ajánlott, mert az adóhatóság egy esetleges ellenőrzés során ezt felülbírálhatja, és a külön kezelt készpénzfizetéseket összevonhatja.

A másik, korábban is érvényben lévő korláthoz bejelentési kötelezettség is kapcsolódik. Kapcsolt vállalkozások esetén az 1 millió Ft feletti, egyéb esetben a 2 millió Ft feletti készpénzes fizetéseket kell a vevőnek a készpénzmozgást követő 15 napon belül bejelenteni az erre szolgáló nyomtatványon. Itt az egy napon teljesített készpénzmozgást kell bejelenteni, ha a pénzmozgás szolgáltatás igénybevételéhez vagy termékbeszerzéshez kapcsolódik.

A cikk nem minősül tanácsadásnak. További kérdés esetén kérjük forduljanak hozzánk.

 

Kép forrása: pixabay.com