A képzés költsége a társasági adótörvény szerint elismert költsége a vállalkozásnak (természetesen a cég nevére szóló számlával).

A képzés finanszírozásának adózása attól függ, hogy iskolarendszeren kívüli vagy iskolarendszerű képzésről beszélünk.

Az iskolarendszeren kívüli képzés esetében a képzés résztvevői nem állnak tanuló vagy hallgatói jogviszonyban a képzési intézménnyel, pl. továbbképzések, tanfolyamok, szakmai konferenciák. A kifizető által vállalt iskolarendszeren kívüli képzési költsége sem a munkáltató, sem a munkavállaló számára nem adóköteles akkor, ha a képzés a munkakör betöltéséhez szükséges, vagy egyébként a munkáltató tevékenységével összefüggő szakmai ismeretek megszerzését, bővítését szolgálja.

Az iskolarendszerű képzésnél a résztvevő tanuló vagy hallgatói jogviszonyban áll. A képzés megtérített költsége egyes meghatározott juttatásnak minősül és eszerint adózik. Az adó alapja a költség 1,18-szorosa, ez után kell 15% szja-t és 22% eho-t fizetni.

A munkáltató és a munkavállaló mindkét esetben köthet tanulmányi szerződést. A szerződést írásba kell foglalni. A munkáltató a tanulmányok támogatását, a munkavállaló azok elvégzését vállalja, illetve azt, hogy a képzés elvégzése után a támogatás mértékével arányos ideig (max. 5 év) nem szünteti meg munkaviszonyát felmondással. A felek szabadon megállapodhatnak az esetleges munkaidő-kedvezményről és a kieső napokra járó díjazásról.

 

A cikk nem minősül tanácsadásnak. További kérdés esetén kérjük forduljanak hozzánk.