Bár a vállalkozások egy része szívesen venné, ha a kiskosztüm és az öltöny is adómentesen adható munkaruhának minősülne, a valóságban jóval szűkebb az ebbe a kategóriába tartozó termékek köre.

Az szja törvény szerint adómentes:

  • a jogszabály által előírt használatra tekintettel juttatott védőeszköz, a balesetvédelmi, egészségvédelmi eszköz,
  • a munkaruházati termék.

Munkaruházati termék:

  • a törvényben vagy törvényi felhatalmazás alapján kiadott jogszabályban előírt módon és feltételekkel rendszeresített egyenruha, formaruha, védőruha, munkaruha, valamint tartozékai;
  • az olyan öltözet és tartozékai, amelyet a munkavállaló egészségének védelme, a munkakörén, feladatainak ellátásán kívül hordott ruházatának megóvása céljából az adott munkakörben, a feladat ellátása közben visel, feltéve, hogy a körülményekből megállapíthatóan a munkaruházati termék használata nélkül a munkavállaló egészsége veszélyeztetett, illetőleg a ruházat nagymértékű szennyeződése, gyors elhasználódása következik be.

A fenti törvényszöveg alapján sajnos megállapítható, hogy attól még, hogy egy utcai viselésre egyébként teljesen alkalmas ruházatra felteszik a cég nevét, logóját, még nem lesz adómentesen adható ruházat belőle. A nem munkaruhának minősülő termékek áfája nem igényelhető vissza a beszerzéskor.

A munkaruhának minősülő termékek áfája levonható, de a ruházatról nyilvántartást kell vezetni, amiből kiderül, kinek, mikor, milyen kihordási idővel történt a juttatás.

A cikk nem minősül tanácsadásnak. További kérdések esetén kérjük forduljon hozzánk!