2018. január 1-től kötelező lesz a Cégkapu használata. A Cégkapu tulajdonképpen egy céges „ügyfélkapu”, egy biztonságos tárhely, ezen keresztül kell majd kapcsolatot tartaniuk, levelezniük stb. a cégeknek a hivatalokkal. Ahogy az Ügyfélkapu a magánszemélyek ügyintézésére szolgál, úgy a Cégkapu is hasonló szerepet lát majd el, de a cégek életében.

Bár mindez csak január 1-től lép életbe, már most, AUGUSZTUS 30-ig meg kell tenni a cégkapus regisztrációt. A regisztrációt ugyanaz a személy végzi, aki a későbbiekben a Cégkaput kezeli: a cég képviseletére jogosult személy, azaz az ügyvezető, ő a cégkapumegbízott.

Nagyon fontos, hogy regisztrációt végző személynek ügyfélkapus hozzáféréssel kell rendelkeznie, így akinek ez még nincs meg, el kell intéznie a kormányhivatalban.

A cégkapus regisztráció folyamata röviden:

  1. Cégképviselő bejelentkezik az alkalmazásba, kiválasztja a regisztrálandó cég cégformáját, megadja a szükséges adatokat.
  2. A regisztrációs alkalmazás kapcsolatba lép az érintett közhiteles nyilvántartásokkal és ellenőrzéseket hajt végre.
  3. Eredményes regisztráció esetén az alkalmazás eltárolja a regisztrációs adatokat, és elektronikusan hitelesített visszaigazolást ad.

A regisztráció a https://cegkapu.gov.hu/ oldalon hajtható végre. A Cégnyilvántartásban szereplő cégek (a mi esetünkben az összes vállalkozás, kivéve az ügyvédi irodát) számára az online regisztráció nagyon egyszerű, és lépésről-lépésre vezet a hivatalos honlapon is megtalálható súgó első 7 oldala (a linket ide is bemásoltam):

file:///C:/Users/FORTLY~1/AppData/Local/Temp/Cegkapu_regisztracio_alkalmazas_felhasznaloi_leiras.pdf

A Cégnyilvántartásban nem szereplő egyéb gazdálkodó szervezetek, mint az ügyvédi irodák regisztrációja a 19. oldalon kezdődik. Ebben az esetben – ahogy az olvasható is – az űrlaphoz kötelező jelleggel csatolni kell minden olyan hiteles dokumentumot, amely a cégkapu-regisztrációval érintett gazdálkodó szervezet képviseleti jogosultságainak ellenőrzéséhez szükséges, illetve a regisztráló szervezet létesítését igazoló dokumentumokat.

 

A cikk nem minősül tanácsadásnak. További kérdés esetén kérjük forduljanak hozzánk.

 

Kép forrása: pixabay.com