Az üzleti ajándék fogalma az szja törvényben nem változott 2017-ben: a juttató tevékenységével összefüggő üzleti, hivatali, szakmai, diplomáciai vagy hitéleti kapcsolatok keretében adott ajándék (ingyenesen vagy kedvezményesen adott termék, nyújtott szolgáltatás, kizárólag erre szóló utalvány). Nem adható értékpapír, értékpapírra vonatkozó jog, korlátozás nélkül felhasználható utalvány, készpénz-helyettesítő fizetési eszköz, gyöngy, drágakő, féldrágakő, nemesfém, nemesfémmel plattírozott fém, ezekből készült áru, ékszerutánzat, érme.

Üzleti ajándék értékhatártól függetlenül adható, de az értékének 1,18-szorosa után 15% szja és 22% eho fizetési kötelezettsége van a vállalkozásnak. Az ajándék beszerzésekor az áfa nem helyezhető levonásba.

Ha az üzleti ajándék feltételei nem állnak fenn, például a munkavállalónak adnánk ajándékot, akkor mód van ún. csekély értékű ajándék juttatására. Csekély értékű ajándék a minimálbér 10%-át (12750 Ft) meg nem haladó értékű termék, szolgáltatás. Ezt legfeljebb évi három alkalommal lehet adni, és egyes meghatározott juttatásként adózik (1,18-szoros értéke után 15 % szja és 22% eho). Csekély értékű ajándékot a vállalkozás tagja nem kaphat.

A csekély értékű ajándék juttatásáról nyilvántartást kell vezetni, amiből kiderül, kinek, milyen összegben és hány alkalommal történt a juttatás.

Ennél nagyobb értékű ajándék esetén minden munkavállaló részére azonos feltételekkel és módon kell juttatni az ajándékot, azaz vagy mindenkinek kapnia kell, vagy egy mindenki által megismerhető szabályzatban kell rögzíteni, ki kaphatja meg. A szabályzatban olyan ismérveket kell rögzíteni, amelyek a munkavállalók teljesítményétől függetlenek, pl. munkakör, beosztás, munkaviszonyban eltöltött idő, életkor, stb. Az adóteher ebben az esetben is 43,66%, mint fentebb.

A cikk nem minősül tanácsadásnak. További kérdések esetén kérjük forduljon hozzánk!